
Semestertiderna är slut för i år och vi återvänder till vardagen med allt vad det innebär. Vi ska till jobbet, lämna barn på skola och på aktiviteter och åka på utflykter på helgerna. Att kunna cykla är inte bara smidigt, det är även ett bra sätt att få in vardagsmotionen på. Här är 5 punkter du dock behöver tänka på innan du beger dig ut i trafiken med cykeln, med eller utan barn.
1. Skydda kroppen
Innan du ska ut och barnen ska ut och cykla behöver ni köpa en varsin bra cykelhjälm. Hjälm är enligt lag ett måste för barn upp till 15 ålder, men bör användas av alla oavsett ålder. Tänk på att ditt barn inte gör som du säger, utan som du gör, så använder du hjälm kommer det bli naturligt för ditt barn att också göra det. Använd hjälmar som är CE-märkta och godkända enligt 1078.
Fram till dess att barnet fyller sju år ska hen använda en småbarnshjälm. De hjälmar som även är godkända för lek kännetecknas av ett grönt spänne eller hakband som ser till att hjälmen lossnar om det utsätts för belastning, för att undvika kvävning om barnet till exempel skulle fastna i en klätterställning eller liknande.
Här hittar du alla cykelhjälmar.
2. Stödhjul eller inte till barnen?
Stödhjulens vara eller icke vara är en omdiskuterad fråga. En fördel med stödhjul är att barnet snabbt kan ta till sig cykeln och ta sig fram med den relativt enkelt. Nackdelarna är att tekniken som används när man cyklar med stödhjul versus när man cyklar på två hjul inte är densamma, vilket gör att barnet kommer behöva lära sig cykla på nytt den dagen man tar bort stödhjulen. Dessutom kommer barn som cyklar med stödhjul lätt upp i höga hastigheter, och eftersom de inte är lika uppmärksamma på sin omgivning som äldre barn och vuxna är så kan de skadas allvarligt om olyckan skulle vara framme. Idag finns det ett stort utbud av springcyklar som saknar hjul helt. Med dem tar sig barnet fram genom att putta på med benen i marken, och lär sig då att hålla balans på cykeln utan några stödhjul som säkerhet vilket gör det lättare för dem att lära sig cykla på en tvåhjuling den dagen det är dags.
3. Barncykelns storlek
NTF, en organisation som arbetar för att främja en säker trafik, rekommenderar att barn från 1,5 års ålder kan använda trehjulingar och när barnet är runt 5-6 år. När du ställer in höjden på barnets cykel ska barnet kunna sitta på sadeln med händerna på styret och samtidigt ha trampdynorna i marken, då är sadeln i rätt höjd.
4. Viktiga tillbehör
Enligt lag ska cyklar som används ha belysning på cykeln. Bak ska det finnas en lykta som kan visa rött ljus samt en röd reflex, fram ska det finnas en lampa som kan visa vitt eller gult ljus och en vit reflex. På cykelns båda sidor ska det finnas orangea reflexer, förslagsvis i ekrarna. Cyklar du ute när det mörkt bör du även ha reflexer på dig själv för att vara extra säker på att du syns.
Cyklar ska även ha en ringklocka så att du kan göra dig hörd när du kommer bakifrån en fotgängare eller annan cyklist.
Att införskaffa ett bra lås är att rekommendera, både till din egen cykel och till barnens.
Här hittar du tillbehör du behöver till cykeln.
5. Ha koll på trafikreglerna
Innan du och barnen ger er ut i trafiken bör du berätta för dem vad som gäller i trafiken, som att man till exempel ska stanna vid ett övergångsställe och leda över cykeln och inte cykla över, att man ska använda hjälm och hur man beter sig i korsningar. Cyklar ni ofta samma väg, till exempel till och från skolan, kan du gå igenom just den vägen med barnen.
I samarbete med Biltema