
Nu är säsongen för svinkoppor här, en mycket smittsam hudsjukdom som främst drabbar barn upp till 12 år. Här kommer tips för hur du förhindrar spridning av svinkopporna, och hur de behandlas om ditt barn får dem.
5 sätt att förhindra smittspridning av svinkoppor
● Använd engångshanddukar vid rengöring av svinkopporna.
● Undvik direktkontakt med utslagen. Tvätta händerna noga om det ändå händer.
● Byt och tvätta örngott, handdukar och lakan varje dag. Svinkopporna smittar nämligen via direkt hudkontakt, men även genom indirekt hudkontakt som att man delar handduk med någon som är smittad.
● Klipp det smittade barnets naglar korta så att naglarna hålls rena samtidigt som det blir svårare för barnet att riva i såren.
● Se till så att barnet inte tar eller kliar på sina sår.
Om hudsjukdomen
Svinkoppor förekommer ofta i ansiktet och drabbar främst barn upp till 12 år. De orsakas av bakterier som antingen kan vara stafylokocker eller streptokocker. Svinkoppor börjar ofta som små röda kliande utslag. Utslagen förvandlas senare till blåsor med vätska som övergår till blåsor med var. Det sista stadiet är att det bildas en honungsfärgad skorpa på blåsorna.
Så behandlar du svinkoppor
1. Använd tvål och vatten för att ta bort skorporna. Det är under denna yta bakterierna lever.
2. Smörj med en antibakteriell kräm utan antibiotika, som Microcid®, 2-3 gånger om dagen.
Microcid är ett receptfritt läkemedel som finns på apoteket.
Läkemedelsinformation
Microcid kräm innehåller väteperoxid och används mot svinkoppor (impetigo). Appliceras 2-3 ggr dagligen, eller efter behov på det infekterade området. Behandlingstiden bör inte överstiga 3-4 veckor. Undvik kontakt med ögonen. Innehåller propylenglykol som kan ge hudirritation. Läs bipacksedeln noga före användning.
Vill du veta mer om svinkoppor? Klicka här!
I samarbete med Bioglan
www.bioglan.se